امولسیونهای تمیز کننده و تونرها

 

 

1-امولسیونهای تمیز کننده :

امولسیونهای تمیز کننده می توانند روغن در آب یا آب در روغن باشند . امولسیونها هر کدام تشکیل شده اند از حلالی از آب و روغنها که اثر تمیز کنندگی روی پوست می گذارند. آنها همچنین بر می دارند یک لایه از روغن را از روی پوست و در حالی که پوست را لمس می کنیم ، احساس صافی روی پوست به ما می دهد در مقایسه با احساس خشکی که بعد از استفاده از صابون و دیگر ترکیبات پاک کننده به ما دست می دهد . امولسیونها بهترین پاک کننده ها هستند و برای کسانی که پوستها خشک دارند توصیه می شوند .

 

الف : کرمهای تمیز کننده :

یکی از قدیمی ترین امولسیونها ، کرمهای تمیز کننده هستند و معروف هستند به کلد کرم    (cold cream) آنها از مخلوط مومهای طبیعی (موم زنبور عسل) و روغنهای گیاهی (روغن زیتون)تشکیل شده بودند و بوسیله بوراکس (borax) پایدار می شدند . در ابتدا پارافین مایع بجای روغنها گیاهی در فرمول جایگزین شد در مرحله ای دیگر بجای %15 از روغن پارافین ، وازلین جایگزین شد که محصول متفاوتی را تشکیل داد . دیگر جایگزینی چربی این کرم ایزوپروپیل مریستات می باشد که خاصیت مرطوب کنندگی کرم را افزایش می داد و محصول را از نظر مالیدن روی پوست بهتر می کرد .

در یک کلد کرم فاز چرب آن برتری دارد اما کاربرد آن روی پوست که خنک می کند در نتیجه تبخیر آهسته آب است که وجود دارد در امولسیون آن . محصولات زیادی با هم مبارزه می کردند در گذشته اما محصولی پایدار ماند که با دستورالعملهای میکروبی مطابقت داشت . ستیل الکل همچنین یک نرم کننده است و ویسکوزیته کرم را افزایش می دهد .

 

ب : محلولهای لازمل الشستشو

این محلولها بایک کف تمیز کننده شناخته می شوند ، این محصولات با آب کفی را ایجاد می کنند که این کف را آرام آرام روی صورت ماساژ می دهند و آنها یک لایه نازکی را روی پوست تشکیل می دهند که شروع می کنند به تمیز کردن و سپس آن را می شوییم افرادی که استفاده می کردند از آب و صابون تمایل بیشتری به استفاده از این محصول را داشتند زیرا آب و صابون یک اثر خشکی روی صورت بجا می گذاشت .

 

پ : محلولهایی که نیاز به شستشو ندارند

می توانیم آنها را اینگونه تعریف کنیم که غلظت کمتری نسبت به کرمهای پاک کننده دارند آنها روی پوست توسط دستمال کاغذی یا پارچه پنبه ای نرم مالیده می شوند و همچنین آنها نسبت به کرمها کم مصرفتر هستند . اکثر محصولات آنها حاوی روغن یا پارافین یا دیگر روغنها مثل روغنهای گیاهی و ایزوپروپیل پالیمیتات هستند . لانولین الکلها به ترکیبات محلولهای امولسیونی اضافه شد که برتری داد این محصولات را مخصوصا در سیستمهای آب در روغن این ترکیبات یک مرحله  بالاتر هستند ار کلسترولی که روی پوست به طور طبیعی ایجاد می شود و خاصیت نرم کنندگی را تامین می کرد .

 

طرز ساخت کرمهای تمیز کننده :

طرز ساخت کرمهای تمیز کننده معمولا به این صورت است که از دو فاز تشکیل می شوند فاز A یا فاز چرب و فاز B یا فاز آب .

1-ترکیبات فاز A را در یک ظرفی که برای همه بچ کافی باشد می ریزیم و قسمت بیرونی ظرف را حرارت می دهیم . تا به دمای 75°c برسد .

2-در یک ظرف مجزا ترکیبات فاز B را در آب حل می کنیم و حرارت می دهیم تا دمای 75c

3-سریعا ترکیبات B را به A اضافه می کنیم در حالیکه بهم می زنیم .

4-دما را پایین می آوریم تا به 35°c برسد سپس مواد حساس به حرارت را اضافه می کنیم .

 

2-تونرها :

تونر ها انواع مختلفی دارند که شامل Astringents,tonics,clacinfuyin lotions,fresheners  هستند. و به صورت مایع ، ژل ، کرم در دسترس هستند البته اکثر محصولات آنها مایع هستند . هنگامی که تونرها را روی صورت می مالیم آنها اثر کثیفی نهایی را که باقی مانده از صابون یا امولسیون ردیابی می کند و پاک می کند بعلاوه آنها پوسته های مرده را از بین می برند و روی پوست یک حس تمیزی ، طراوت و سرزندگی باقی می گذارند . پایه تونرها شامل ماده قابض کننده، آب ، مرطوب کننده ها و نگهدارنده ها هستند .

جزء فعال این محصولات مولد انقباض هستند و همچنین اثرات متنوعی بدنبال خواهد داشت از جمله: احساس انقباض در پوست ، کاهش موقت سایز منفذهای پوست ، برداشتن و کاهش چربیهای پوست و ضدعرق .

 

موادی که مولد انقباض در محصولات هستند شامل موارد زیر هستند :

1-الکهای کوتاه زنجیر ، اتانل ، ایزوپروپانل

2-ارگانیک اسید ها با پایین ترین وزن مولکولی – لاکتیک اسید ، اسید سیتریک

3-متال سالتها ، ارگانیک یا این ارگانیک اسیدها ، آلومینیوم سولفات و آلومنیوم لاکتات .

4-عصاره گیاهی

لوسیونهای جمع کننده (قابض)برای کنترل چربیها و جوشهای روی پوست مفید هستند . در قدیم بیشتر بر پایه گلاب بودند اما ا مروزه بیشتر محصولات آنها اغلب شامل درصد بالایی از اتانل و در بعضی موارد ایزوپروپانل هستند که این باعث می شود حلالیت محصولات افزایش پیدا کند همچنین الکل موجود در این محصول خاصیت ضدعفونی کننده و میکروب کشی دارد و الکل یک احساس خنکی را روی پوست ایجاد می کند .

محصولاتی که برای جوش استفاده می شوند عوامل آنتی باکتریال هستند مثل triclosan که   می توانند باعث کاهش تکثیر باکتریها شوند .

تونرها برای پوستهای معمولی و خشک اغلب بر پایه الکل پاینتری هستند . در حال حاضر الکلهای فرار تونرها اغلب الکلهایی هستند که بتوانند به راحتی پوست را ترک کنند و خشک شوند و اثری بجا نگذارند ، منتول می تواند بجای اتانل استفاده شود که احساس خنکی مشابه ای را دارد .

در سالهای اخیر گروهی از مرطوب کننده ها بوجود آمدند که این سیستمها شامل           sodium hyaluranate شاخه ای از سیلیکون مثل :

 jojoba ethoxylates , dimethicone copolyol , panthenol  و حلال آب و شاخه ای از ویتامین E ، sodium pyrrolidone carboxylate که هر یک از این ترکیبات فاکتوری هستند که رطوبت طبیعی پوست را تامین می کنند . تونرها فرمولهای مختلفی دارند اما طرز ساخت یکی از فرمولها به شرح زیر است :

کربوپول 940 را در آب باز می کنیم سپس در یک ظرف جداگانه نگهدارنده را در گلیسرول حل می کنیم و به کربوپول اضافه می کنیم و هم می زنیم سپس سوربیتول 70% را اضافه می کنیم . و در آخر تری اتانل آمین را به محتویات اضافه می کنیم . یک راه تست تونرها این است که کمی از تونر را روی زبان بگذاریم به شرط اینکه سمی نباشد .  

 

 

 

 

 

 

زهره نظری

کارشناس R&D

 

واحد تحقیقات و فرمولاسیون شرکت ایران ناژو

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

منابع

 

 

1-Pouchers

 

2-chemistry and technology of the cosmetics And toiletnes industry

 

3-the chemistry and manufacture of cosmetics

 

4-hand book of cosmetic science and technology